Zina davası tazminat miktarı hakkında bilgi edinmek için, Esenyurt avukat tarafından yazılan makale içeriklerinden yararlanabilirsiniz. Kanunen değişiklik yapılması düşünülerek ve en güncel bilgilere ulaşmak için avukat desteği almanızı tavsiye ederiz.
Türk medeni hukuku kanunlarına göre, çekişmeli boşanma davasının açılabilmesi için kanunen geçerli olan boşanma sebeplerinden en az birinin yaşanmış olması gerekir. Yaşanılan vakıa, evlilik birliği içinde gerçekleşmelidir. Zina kapsamı da, boşanma davası açılabilmesi için geçerli bir boşanma sebebidir.
Zina nedeni ile boşanma davası açan tarafın hem maddi tazminat hem de manevi tazminat talep etme hakkı vardır. Fakat davacı tarafın tazminat haklarını alabilmesi için, öncelikle usule ve esasa uygun şekilde açılan boşanma davası olmalıdır. Ayrıca zina “affa” uğramamış olmalı ve davanın açılması için belirlenen kanuni süre dolmamış olmalıdır.
Aldatılan Eş Üçüncü Kişiden Tazminat Alabilir Mi?
Zina davası tazminat miktarı hakkında araştırma yapan kişiler, üçüncü kişiden de tazminat alma hakkının olup olmadığını bilmek isterler. Burada bahsedilen üçüncü kişi, eş ile birlikte olarak zinanın gerçekleşmesine neden olan kişidir.
Türk medeni kanunu eski yasalarına göre, üçüncü kişiden de tazminat alınmasına dair davacıya haklar tanınmıştı. Fakat kanun içeriğinde yapılan değişiklik sonrasında, üçüncü kişinin tazminat ödememesine hükmedildi. Çünkü bu süreçte üçüncü kişinin de yaşanılan evlilikten haberi olmayabiliyor veya farklı diğer olaylar yaşanabiliyor.
Zina Nedeniyle Boşanma Davası
Zina davası aldatma miktarı hakkındaki kararı, hâkim vermektedir. Hâkim, sürece dair tüm detayları inceler ve gerekli gördüğü durumlarda mahkemeye ek delillerin sunulması için yetkili mercilere gerekli bildirimleri yapar. Tüm değerlendirmelerden sonra da davacı tarafın ne kadar tazminat alma hakkı olduğu belirlenir.
Mahkemede tazminat miktarı kararı verildikten sonra, hem davacı tarafın hem de davalı tarafın karar itiraz etme hakkı vardır. Davacı taraf, tazminat miktarının az olduğunu düşünüyorsa itiraz hakkını kullanabilir. Davalı taraf ise tazminat miktarını yüksek bulursa itiraz hakkını kullanabilir.
Tazminat ödemesine itiraz hakkını kullanmak isteyen taraf, süresi içinde itirazı gerçekleştirmelidir. Süresi içinde itiraz hakkı kullanılmazsa, karar kabul edilmiş sayılır ve tazminat ödemesinin yapılması mutlak gereklilik kazanır. Mutlak gereklilik kazanan tazminat hakkının ödemesi yapılmaz ise, davacı taraf ödeme yapılmasına dair kanuni işlem başlatabilme hakkına sahiptir.