Ana sayfa » Mirasın Gerçek Reddi Dava Dilekçesi
Mirasın Gerçek Reddi Dava Dilekçesi

Mirasın Gerçek Reddi Dava Dilekçesi

Mirasın gerçek reddi dava dilekçesi nasıl düzenlenmelidir? Avcılar avukat olarak belirtmek isteriz ki; dava sürecinizi ilerleten vekil avukatınız varsa hak kaybı ve zaman kaybı yaşamamanız için dilekçe düzenlemesi ve davaya dair diğer tüm işlemler avukatınız tarafından yapılır. Fakat vekil avukatınız yoksa tüm bu işlemlerin yapılması için belirlenen yükümlülükler size aittir.

Miras kelimesinin bir diğer terimi de tereke olmaktadır. Bir kimsenin ölümünden sonra kalan malları, borçları ve yapılmasını istediği diğer unsurlar miras yani terekeyi oluşturmaktadır. Miras bırakanın ölümünden sonra mirasçılar tereke hakkında işlem yapabilirler. Mirasılar terekeyi kabul edebileceği gibi reddetme hakkına da sahiptirler. Terekeyi kabul etmek istemeyen mirasçı ya da mirasçılar resmi işlem yaparak mirasın reddi davası açmalıdır.

Reddi Miras Dilekçe Örneği

Mirasın gerçek reddi dava dilekçesi düzenlenmesi tablosu şu şekilde olabilmektedir;

… NÖBETÇİ SULH HUKUK MAHKEMESİ MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Davacı: İsim, soy isim, T.C. Kimlik Numarası

Muris: İsim, soy isim, T.C. Kimlik Numarası

Davalı: Hasımsız

Dava Konusu: Mirasın reddedilmesi taleplidir

Açıklamalar: Mirasın reddedilmesine sebep olan unsurlar maddeler halinde bu alanda belirtilmelidir

Hukuki Nedenler: TMK, HMK ve sair diğer mevzuatlar

Hukuki Deliller: Ölüm belgesi, bilirkişi raporu, nüfus kayıt örnekleri, ilgili diğer deliller

Talep Sonuç: Yukarıda açık şekilde kimliği yazılı olan miras bırakanın mirasını reddettiğimin tespit ve tescilini talep ederim

Dilekçenin en alt kısmına işlem gününün tarihi yazılmalı ve davacı tarafından dilekçe imzalanmalıdır.

Mirasın Reddi

Mirasın gerçek reddi dava dilekçesi örneğini tamamen örnek teşkil etmesi için açıkladık. Fakat belirtmek isteri ki; iş bu dava hakkında avukat desteği alınması hak kayıplarını mutlak şekilde önlemektedir.

Miras maddi ya da manevi sebeplerden dolayı reddedilebilmektedir. Mirasın reddinin maddi sebeplerinden biri, terekenin borca batık olmasıdır. Yani kalan mirasın varlığının borçlardan daha az olması ya da kalan hiçbir mal varlığının olmamasına rağmen miras bırakanın borcunun kalması durumudur.

Mirasın reddinin bir de manevi sebepleri vardır. Bunlara örnek verecek olursak; aile içerisinde yaşanılan anlaşmazlıkları gösterebiliriz. Miras bırakan ve mirasçı arasında mirasın intikalinden önce yaşanılan anlaşmazlıklar neticesinde, miras bırakan terekedeki payından feragat edebilir. Mirasın reddinin maddi ve manevi ret sebepleri fark etmeksizin, her iki durumda da mahkemeye başvuru yapılarak mirasın reddi davası açılmalıdır.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir