Yoksulluk nafakası şartları nelerdir sorusunun yanıtını, Büyükçekmece avukat tarafından hazırlanan yazı içeriğinde bulabilirsiniz. Ayrıca internet sayfamızda yer alan diğer yazı içeriklerinden de farklı bilgilere erişim sağlayabilirsiniz.
Yoksulluk nafakası, boşanma davası ile birlikte yoksulluğa düşecek olan tarafın alabileceği bir nafaka türüdür. Türk medeni hukukuna göre bu nafakanın talep edilebilmesi için öncelikle kanunen geçerli olan evlilikten söz edilebilmelidir. Yani imam nikâhı olarak bilinen nikâhla evlilik yaşayan kişilerin nafaka vb. diğer taleplerde bulunma hakları yoktur. Çünkü bu nikâh türü, kanunen resmi olarak kabul edilmemektedir.
Nafaka almayı isteyen taraf, mahkemeye bu talebini iletmelidir ve nafaka alabilmesi içinde gereklilik kuralları ispatlanabilir ölçüde olmalıdır. Nafakanın alınabilmesi için, talepte bulunan tarafın yoksulluğa düşecek olması ve karşı tarafında bu ödemeyi yapabilecek maddi olanağının olması gerekir.
Yoksulluk Nafakası Kaç TL
Yoksulluk nafakası şartları hakkında bilgi verdikten sonra, bu nafaka ödemesinin hesaplanmasıyla ilgili bilgi vereceğiz. Yoksulluk nafakasının miktar hesaplaması sadece çekişmeli boşanma davasında geçerlidir. Çünkü anlaşmalı boşanma davasında, bu davanın şartlarına bağlı olarak nafaka miktarı taraflarca belirlenmelidir.
Çekişmeli boşanma davasında nafaka miktarı hesaplanırken, öncelikle tarafların maddi gelir ve gider düzeyleri belirlenir. Bu durumda nafaka ödemesi yapması gereken tarafın maddi gelirlerini saklamaması adına, belirli araştırmalar yapılabilir ve mahkeme yetkili yerlerden konuya dair belgelerin mahkemeye ulaştırılmasını isteyebilir. Yapılan istatistiksel çalışmalarda nafaka ödemesinin olmaması veya az ödeme yapılması için pek çok tarafın gelirleri hakkında usulsüzlük yaptığı görülmektedir. Mahkeme, bu konuya dair tedbir alma hakkına sahiptir.
Anlaşmalı Boşanmada Yoksulluk Nafakası
Yoksulluk nafakası şartları, anlaşmalı boşanma davalarında farklılık göstermektedir. Türk medeni hukukuna göre anlaşmalı boşanma davasının gerçekleşebilmesi için; taraflar en az 1 yıldır evli olmalı, boşanmayı kabul etmeli, boşanmanın maddi sonuçlarında anlaşma sağlamalı ve boşanmanın manevi sonuçlarında anlaşma sağlamalıdır.
Nafaka, boşanmanın maddi sonuçlarından sadece bir tanesi olmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasının gerçekleşmesini isteyen taraflar; yoksulluk nafakasının miktarı, nafakanın ödeme koşulları, nafakanın yıllık artış oranı, ödeme yapılacak olan para birimi ve talep ettikleri diğer tüm hususlarda anlaşma sağlamalıdırlar. Belirtilen unsurlarda anlaşma sağlandıktan sonra, bu beyanlar anlaşmalı boşanma davası protokolünde ve anlaşmalı boşanma davası dilekçesinde belirtilmelidir. Ayrıca bu beyanlar mahkemede sözlü şekilde de kabul edilmelidir.