Ana sayfa » Tedbir Nafakasına İtiraz
Tedbir Nafakasına İtiraz

Tedbir Nafakasına İtiraz

Tedbir nafakasına itiraz işlemleri nasıl yapılmalıdır? Tedbir nafakası, boşanma davasının başlatılmasıyla birlikte yoksunluğa düşecek olan taraf ve müşterek çocuk için yapılan ödemedir. Tedbir nafakasında kusur araştırması yapılmaz. Bu nafaka türündeki amaç, sonuçlanmamış olan boşanma davasında yoksunluğa düşecek olan tarafın ve müşterek çocuğun geçimini sağlayabilmesi için katkı sağlanmasıdır.

Tedbir nafakası, çekişmeli boşanma davasında geçerli olan unsurlardan olmaktadır. Bu nafakanın alınabilmesi için talep beyanında bulunulabileceği gibi, hâkim tedbir nafakası kararını re’sen şekilde de verebilir. Fakat talepte bulunulması her zaman fayda sağlamaktadır.

Nafaka ödemesi yapmakla yükümlü tutulan tarafın, mahkeme tarafından verilen bu karara itiraz etme hakkı vardır. Fakat itiraz hakkı, süresi içinde yapılmalıdır eğer süresi içinde itiraz yapılmazsa karar kabul edilmiş sayılır.

Tedbir Nafakası İtiraz Süresi

Beylikdüzü avukat olarak tedbir nafakasına itiraz edilebilmesi için zamanaşımı süresinin olduğunu açıklamıştık. Tedbir nafakası mahkeme tarafından verilen ara kararlardan olmaktadır. Pek çok karara olduğu gibi bu karara da itiraz hakkı vardır.

Tedbir nafakasına her iki tarafta itiraz edebilir. Ödeme yapmakla yükümlü olan taraf, nafaka miktarını yüksek bulabilir. Nafaka alacaklısı olan taraf, miktarı az bulabilir ve bu sebebe bağlı olarak itiraz hakkını kullanabilir. Her iki tarafta neden itiraz ettiğini mahkemeye beyan etmeli ve beyan unsurları ispat edilebilir olmalıdır.

Nafakanın itirazı için geçerli olan süre ortalama iki haftadır. Bu süre mahkeme sürecine ve hâkime bağlı olarak daha kısa olabilir. En net itiraz süresi, mahkemede tarafların yüzüne veya tebligatlarla iletilen bilgilerde yer alır.

Tedbir Nafakasına İtiraz Edilirse Ne Olur

Tedbir nafakasına itiraz edildikten sonra, mahkeme yeniden nafaka koşullarını incelemekle yükümlüdür. Hâkim, mahkemeye sunulan delilleri inceleyeceği gibi farklı delillerinde mahkemeye sunulmasını isteyebilir. Mahkemenin ek olarak istediği deliller tarafların ulaşamayacağı bilgilerse, mahkeme yetkili mercilere bildirim yaparak delillerin mahkeme ulaştırılmasını ister. Mahkemeye ulaşan tüm delillerin yeniden incelenmesiyle kararın bozulmasına veya aynı şekilde devam etmesine karar verilir.

Nafaka ödemekle yükümlü tutulan taraf, bu sorumluluğunu yerine getirmelidir. Eğer taraf ödemelerini düzenli ve tam olarak yapmaz ise, nafaka alacaklısı kanuni haklarını kullanarak resmi işlem başlatabilir. Bunun sonrasında da nafaka ödemesi gereken taraf hakkında icra, hapis ve diğer adli önlemler alınır.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir