Ana sayfa » Tedbir Nafakasına İtiraz Süresi
Tedbir Nafakasına İtiraz Süresi

Tedbir Nafakasına İtiraz Süresi

Esenyurt avukat tarafından düzenlenen yazı içeriğimizde, tedbir nafakasına itiraz süresi hakkında açıklamalar yapılacaktır. Tedbir nafakası, mahkeme tarafından verilen ara kararlardan sadece biridir. Davanın ilerleyen sürecinde bu nafaka türünü iptal edilir ve diğer nafaka türlerinin ödemesinin yapılmasına hükmedilir.

Tedbir nafakası ödemesine itiraz etmek isteyen taraf, mahkeme tarafından belirlenen sürede itiraz hakkını kullanmalıdır. İtiraz hakkı kullanılmazsa, karar verilen ödeme miktarı ve diğer nafaka detayları kabul edilmiş sayılır. İtiraz hakkı mahkemede taraflara veya vekillerine açıklanabileceği gibi taraflara ya da vekillerine yollanacak tebligat içeriğinde bildirilebilir. Mahkeme tarafından belirlenen süre 1 veya 2 hafta olabilir. Özellikle dava sürecini avukatsız şekilde ilerleten taraf, daimi olarak bu süreleri takip etmelidir. Aksi olan durumda hak kaybı yaşaması kaçınılmaz olur.

Nafaka İcra Takibi

Tedbir nafakasına itiraz süresi hakkında bilgi verdikten sonra, sürece dair yapılabilecek olan icradan bahsedeceğiz. Tedbir nafakasını ödememekte ısrar eden taraf hakkında, ilamsız icra takibi başlatılabilir. İlamsız icra, dava sürecinde vekil avukatınız varsa avukat tarafından yapılır. Fakat avukatsız ilerletilen süreçlerde ilamsız icrayı da tarafın başlatması gerekir.

Nafaka alacaklısı olan taraf, alacağı olduğuna dair ispat yükümlülüğünü yerine getirmelidir. Ayrıca ödemelerini düzenli yaptığını iddia eden tarafta bu durumu ispat edebilir. Çünkü yapılan ispat değerlendirmesi sonrasında süreç devam eder.

İlamsız icra evrakları, ödeme yükümlüsü olan tarafa ulaştıktan sonra tarafın 7 gün içerisinde itiraz etme hakkı vardır. Taraf bu itirazı, ödeme yaptığı koşulu veya kanunen geçerli diğer sebeplere bağlı olarak yapabilir.

Tedbir Nafakası Şartları

Tedbir nafakasına itiraz süresi ve yapılması gereken işlemleri belirttikten sonra, nafakanın alınması için gerekli olan şartlardan bahsedeceğiz. Evlilik birliğinin temel yükümlülüklerinden biri de, maddi yaşam koşullarının tarafların katkısı ile oluşturulmasıdır. Fakat bu durum boşanma davasının başlamasıyla birlikte değişikliğe uğramaktadır. Bu sebeple de yoksunluğa düşecek olan eş ve müşterek çocuk için kanunen belirlenen nafaka ödemesine hükmedilir.

Türk medeni hukukuna göre nafaka talep edilebilmesi için gerekli olan koşullar;

  • Resmi ve geçerli olan evliliğin var olması
  • Eşlerin ayrı şekilde yaşaması
  • Nafaka almaya talep eden tarafın boşanma ve ayrılık kararı, kanunen belirlenen ölçütlere uygun olmalı
  • Maddi yoksunluğa düşecek olan tarafın mahkemeye bu durumu beyan etmesi gerekmektedir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir