Kira uyarlama davası nedir ve hangi koşullarda bu dava açılabilir? Kira kontratının resmi olarak başlama tarihinden sonra, taraflardan birinin güncel ve geçerli bir gelişme yaşamasından kaynaklı olarak iş bu dava açılabilir. Davanın açılma talebi, kira oranının değiştirilmesidir.
Kira uyarlama davası ve kira tespit davası, birbirinden farklı iki dava olmaktadır. Halk arasında bilinen temel yanlış bilgilerden biri de bu iki davanın aynı olduğuyla ilgilidir. Oysa kanunlar gerekliliğince, iki davada hem açılış şekli hem de sürecin ilerlemesi olarak farklıdır.
Kira uyarlama davası, Borçlar kanunu 138.madde içeriğinde yer almaktadır. Bu madde içeriğinde davanın açılma nedeni, açılma şartları ve diğer bilgileri yer alır.
Kira Uyarlama Davası Açılma Şartları
Kira uyarlama davası nedir sorumuzun yanıtını verdikten sonra, davanın açılma şartlarından bahsedeceğiz. Bu şartlar;
- Kiracı veya mal sahibi fark etmeksizin iki tarafta bu davayı açabilir
- Taraflardan birinin açısından olağanüstü bir gelişme yaşanmalıdır. Yaşanılan bu gelişme sonrasında kiranın azaltılması veya yükseltilmesi talep edilebilir
- Yaşanılan gelişme davacı tarafa ait olmalıdır. Yani hayatında olağan dışı gelişme yaşayan kişinin dava açma hakkı vardır
- Olağanüstü gelişme neticesinde sözleşme kuralları yerine getirilemeyecek hal almalıdır
- Yaşanıldığı iddia edilen olağanüstü durum ispat edilir şekilde olmalıdır. İspat yükümlülüğü davayı açan tarafa aittir
- Kira uyarlama davasında görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir
Kira Tespit Davası
Kira uyarlama davası nedir başlıklı yazımıza devam ederken, davaya ilişkin farklı bilgiler vermeye devam edeceğiz. Kira uyarlama ve kira tespit davasının iki farklı dava olduğundan bahsetmiştik.
Kira tespit davasının açılması için temel olan iki şart vardır. Bunlar;
- Taraflar arasında geçerli niteliğe sahip olan kira kontratı olmalıdır. Sözleşme yazılı olabileceği gibi sözlü de olabilir fakat geçerlilik açısından yazılı olması en uygun şeklidir.
- Davayı açan tarafın kanunen geçerlilik nedeni olmalıdır ve hukuki yararı da bulunmalıdır. Taraflar arasında yapılan yeni sözleşmede kanunen belirlenen ölçütlere uygun şekilde kira belirlenmişse, bu davanın açılması hukuken yarar sağlamaz.
Kira tespit davası açılırken zamanaşımı süresinden bahsedilmez. TMK madde 345 içeriğinde belirtilen kanuna göre; Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir.