Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, arsanın sahibi ve bu arsayı alıp üzerine inşaat yapacak olan taraf arasında düzenlenir. Bu sözleşmenin temel amacı; arsa üzerine yapılacak olan yapıdan, mal sahibine verilecek oranın resmi şekilde belirlenmesidir.
Arsa sahipleri, taşınmaz olan arsalarını nakit para karşılığında satabileceği gibi bazı koşullarda arsaya yapılan yapıdan pay alarak da satışı yapabilirler. Pay alma karşılığı yapılan satışın resmiyet kazanması için taraflar arasında sözleşme yapılması gerekir.
Taraflar arasında yapılan sözleşmenin geçerli olabilmesi için Noter eşliğinde yapılması gerekir. Noter eşliğinde yapılmayan sözleşmeler, resmi nitelikte sayılmaz. Ayrıca tarafların sözleşmeyi yapmadan önce avukat desteği alması da avantaj sağlayan unsurlardan olmaktadır.
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Örneği
Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri hakkında örnek şablon şu şekilde olabilir;
DÜZENLEME ŞEKLİNDE TAŞINMAZIN SATIŞ VAADİ VE ARSA PAYI KARŞILIĞI SÖZLEŞMESİ
Madde 1: Sözleşmenin tarafları
Madde 2: Tarafların bilgileri
Madde 3: Sözleşmenin konusu
Madde 4: İnşaatın niteliği
Madde 5: Sözleşmenin bedeli
Madde 6: Devir yasağı
Madde 7: Paylaşım ve oranı
Madde 8: Masraflar, vergi, resim ve harçlar
Madde 9: Ruhsatlar
Madde 10: Arsanın teslimi
Madde 11: Sözleşmenin süresi
Madde 12: Denetim
Madde 13: Gecikme tazminatı ve gecikme cezası
Madde 14: Yüklenicinin satış yetkisi
Madde 15: İmar değişikliğine bağlı kazanımlar
Madde 16: Süre uzatımı
Madde 17: Mücbir sebep halleri
Madde 18: Garanti
Madde 19: Tapuya şerh
Madde 20: Uyuşmazlıkların çözüm yeri
Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri yapılırken sadece bu maddeler değil taleplere göre istenilen diğer maddelerde sözleşmeye dâhil edilebilir.
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Feshi
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılırken; tarafların akli ehliyeti olmalı, arsanın yapı izni olmalı ve diğer bütün işlemler resmi şekillerde yapılmalıdır. Bu etkenlerin yer almadığı sözleşmeler geçersiz olmaktadır.
İnşaat sözleşmeleri, tek taraflı olarak fesih edilebileceği gibi iki tarafında isteğiyle fesih edilebilir. Fakat her iki durumda da karşılıklı olarak bazı yükümlülükler vardır. Tarafların yapmış oldukları maddi harcamalar veya uğradıkları maddi zararlar, sözleşmenin feshi yapılırken göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sebeple de taraflar fesih yaparken anlaşma sağlayabilirse, anlaşmaya bağlı olarak fesih yapılır. Eğer taraflar arasında anlaşma sağlanmazsa konu mahkemeye iletilir.