Ana sayfa » İşten Çıkış Kodları Nedir
İşten Çıkış Kodları Nedir

İşten Çıkış Kodları Nedir

İşten çıkış kodları nedir sorusunun yanıtını “İş akdinin nasıl sonlandırılması gerektiğini açıklayan kodlar yani uygulamalardır” diye açıklayabiliriz. İşten çıkış kodları 1’den başlayarak 50 sayısına kadar ulaşmaktadır. Kodlamaların yer aldığı şemalarda; kıdem tazminatı hakkı, ihbar tazminatı hakkı ve işsizlik maaşı alımı haklarının bilgilerine de yer verilmektedir.

İşten çıkış kodları, iş akdinin hangi sebebe dayanarak feshedildiğini belirtmektedir. Fesih sürecinin net şekilde sonlandırılması için bu kodun doğru şekilde bildirilmesi gerekir. Yanlış bildirilen kodlamalar için işin sonlanmasından itibaren on günlük sürede işlem yapılabilir. 10 günden sonra yapılması gereken düzeltmeler için İŞKUR Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.

4 Kodu İle İşten Çıkartma

İşten çıkış kodları nedir sorumuzu açıkladıktan sonra, 4 numaralı koddan bahsedeceğiz. 4 numaralı kod; Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi maddesidir. 4 numaralı kodla iş akdinin sonlandırılmasında, işçinin kıdem tazminatı hakkından bahsedilebilir. Yani bu koda bağlı olarak iş akdinin sonlandırılmasından sonra, işçiye kıdem tazminatı ödemesi yapılması gereklidir.

4 numaralı kodla iş akdi sonlandırılan işçinin haklarından biri de, ihbar tazminatı ödemesi almasıdır. Yani iş akdi bu kodla sonlandırılırsa, işveren işçinin ihbar tazminatın ödemekle yükümlüdür. Ayrıca işçi bu koda bağlı olarak iş akdi sonlandırılırsa, işsizlik maaşı da almaya hak kazanır.

İş akdinin sonlandırılmasıyla birlikte, iş kanunları gerekliliğince işçinin ödeme haklarının verilmesi gerekir. İşçinin ödemelerinin yapılmaması veya eksik yapılması durumunda işverene yönelik olarak, iş hukuku kanun hükümleri uygulanır.

22 Kod İle İşten Çıkartma

İşten çıkış kodları nedir başlıklı yazımıza devam ederken, 22.kod ve bu kodun içeriğinden bahsedeceğiz. 22.kodun içeriği olarak, diğer nedenler kapsamı belirtilmiştir. Eğer işçinin çıkış nedeni kanunen belirtilen kod listesinde yer almıyorsa 22.kod içeriğinden faydalanılır.

SGK 22 çıkış koduyla fesih yapılacaksa iş kanunu gerekliliğince, fesih bildirimi yazılı şekilde yapılmalıdır ve fesih sebebi yazı içeriğinde açık şekilde beyan edilmelidir. 22.kodun içeriği genel bir kapsamdan oluştuğu için bu koda bağlı yapılan fesihlerde kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve işsizlik maaşının alınıp alınmayacağı da karışık bir durumun meydana gelmesini sağlamaktadır.

22.kod ile işin sonlandırılmasından dolayı ödeme haklarını iade almak isteyen işçi mutlak suretle arabulucu ve yetkili iş avukatından bilgi almalıdır. Aksi durumda işçi hak kaybı yaşar.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir