Ana sayfa » Düğünde Takılan Ziynet Eşyaları Kime Aittir?
Düğünde Takılan Ziynet Eşyaları Kime Aittir

Düğünde Takılan Ziynet Eşyaları Kime Aittir?

Düğünde takılan ziynet eşyaları kime aittir? Resmi şekilde başlatılan ortak hayatın kanuni adı evlilik olmaktadır. Taraflardan bir veya ikisi de evliliği sonlandırmak isterse, resmi şekilde işlem yapmalı ve boşanma davası açılmalıdır.

Boşanma davası tarafların anlaşma şekillerine göre, anlaşmalı boşanma davası veya çekişmeli boşanma davası şeklinde açılabilir. Türk hukuk sistemine göre boşanma davasının maddi ve manevi sonuçları vardır.

Boşanma davasının maddi sonuçlarından biri de, düğünde takılan ziynet eşyalarının paylaşılmasıdır. Taraflar anlaşmalı boşanma davası açmaya karar verirse, ziynet eşyalarının paylaştırılması konusunda da anlaşma sağlamalıdır. Aksi durumda anlaşmalı boşanma gerçekleşemez. Çekişmeli boşanma davasında, ziynet eşyaları talep edilirse hâkim bu konuda karar verir. Boşanma davasının haricinde de dava açılarak ziynet alacakları talep edilebilir.

Erkeğe Takılan Ziynet Eşyaları

Düğünde takılan ziynet eşyaları kime aittir sorusunun yanıtını, kadına ve erkeğe takılan ziynet eşyaları olarak incelemek mümkündür. Son yıllarda Yargıtay tarafından bu konu hakkında pek çok karar verilmiştir.

Yargıtay’ın kararlarına genel olarak bakıldığı zaman; düğünde takılan tüm ziynet eşyaları kadına ait olmaktadır. Ziynet eşyalarının haricinde olup erkeğe takılan çeyrek altın vb. ürünler örf ve adet kuralları ispat edilemediği müddetçe yine kadına ait olur.

Yargıtay kararlarından da anlaşılacağı üzere, ziynet eşyaları kime takılırsa takılsın taraflar arasında aksine bir anlaşma olmadıysa kadına aittir.

Ziynet Eşyası Davası

Düğünde takılan ziynet eşyaları kime aittir sorusunun devamında, hangi dava koşullarında ziynet eşyalarının alınabileceğinden bahsedeceğiz. Ziynet eşyaları talep doğrultusunda, boşanma davasıyla birlikte dava konusu olarak alınabilir. Boşanma davasının haricinde, ziynet alacağı açmak isteyen kişi boşanma davasının kesinleşmesiyle birlikte bu davayı açabilir. İş bu davanın açılmasındaki zamanaşımı süresi 10 yıldır.

Çekişmeli boşanma davasında talep edilen ziynet eşyaları, mahkemeye ispat edilmesi doğrultusunda alınabilir. Ziynet eşyasının talep edilmesindeki ispat yükümlülüğü, takıları almak isteyen tarafa aittir. Diğer taraf ise, kendi haklılık payını veya takıların kendisinde olmadığını ispat etmelidir.

Ziynet alacaklarının ispat edilmesinde, mahkemeye resmi olan deliller sunulmalıdır. Resmi geçerliliği olan delillere örnek verecek olursak; fotoğraflar, video kayıtları, mesajlar, sosyal medya görüntüleri vb. şekilde takıların gözükür olarak yer aldığı belgeleri gösterebiliriz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir