Ana sayfa » İzinsiz Ses veya Görüntü Kaydı Almak
İzinsiz Ses veya Görüntü Kaydı Almak

İzinsiz Ses veya Görüntü Kaydı Almak

İzinsiz ses veya görüntü kaydı almak, TCK Madde 134 içeriğine göre suç teşkil etmektedir. Bu kapsam, özel hayatın gizliliğinin ihlali suçuna bağlı olmaktadır.

5237 sayılı TCK madde 134 içeriğinde özel hayat kapsamı “başka suretle başkaları tarafından görülmesi mümkün olmayan biz özel yaşam olayı” şeklinde açıklanmıştır. Bu maddeye göre, kişiler tarafından bilinmesi muhtemel durumdaki olayların ve bu olaylar sırasında yapılan konuşmaların ses kayıtlarının alınması, özel hayatın gizliliğinin ihlali suçunu oluşturur.

TCK 134.madde içeriğine göre, özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun cezası 2 ile 6 yıl arasında hapis kararı olmaktadır. Suçun işlenme şekilleri ve diğer etkenleri de ceza oranında değişikliğin meydana gelmesini sağlayan faktörler arasındadır.

Delil İçin Ses Kaydı

İzinsiz ses veya görüntü kaydı almak konusunda sıklıkla araştırılan bir durumda, delil niteliği taşıyan görüntünün ya da ses kaydının gizli şekilde alınmasının faktörleridir. İzinsiz şekilde alınan ses kaydı veya görüntü kaydının elde edilmesinin şartları, bu kayıtların delil niteliğinde olup olmayacağını belirlemektedir.

Herhangi suçun işlenmesi anında, başka bir delilin elde edilme olasılığı yoksa ses kaydının alınması mümkündür. Ayrıca kaybolma ihtimali olan delillerin, kaybolmasını engellemek maksadı ile ses kaydı da alınabilmektedir.

TCK kapsamı içeriğinde ses kaydı ve görüntü alınmasıyla ilgili kesin kanun maddesi yoktur. Fakat Yargıtay’ın vermiş olduğu kararlardan yola çıkarak, belirttiğimiz şekillere uygun olan durumlarda bu kayıtların alınabileceğinden bahsetmek mümkündür.

Ses Kaydı Almanın Cezası

İzinsiz ses veya görüntü kaydı almak, cezai işlem uygulamasını gerektiren bir durumdur. Tabi bu durumda ilk olarak ses ve görüntü kayıtlarının neye dayanılarak alındığı incelenir. Çünkü yazı içeriğimizde de bahsettiğimiz şekilde olan koşullarda, cezai uygulama yapılmaz.

İzinsiz şekilde ses kaydının alınmasında ceza belirlenirken, suçun hangi alana göre değerlendireceğine öncelik verilir. Buna göre;

  • Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu işlenirse, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına hükmedilir
  • Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu işlenirse, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına hükmedilir
  • Kişiler arasında olan konuşmaların dinlenmesi ya da konuşmaların kayda alınması suçu işlenirse, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına hükmedilir
  • İzinsiz ses kaydı ya da görüntü kaydının alınmasının cezası, adli para cezasına çevrilemeyen cezalar arasında yer alır

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir