Ana sayfa » Gasp (Yağma) Suçu ve Cezası
Gasp (Yağma) Suçu ve Cezası

Gasp (Yağma) Suçu ve Cezası

Gasp (yağma) suçu ve cezası, Türk ceza kanunu madde 148 ve 150 arasında yer almaktadır. Yağma ve gasp suçu, aynı suçu belirtmektedir. Yani iki terimde aynı suçun içeriğinden bahseder. Gasp suçu hakkında düzenlenen kanun içeriğinin en temel amacı, mal varlığının korunması ve kişinin kabulü olmadan mal varlığına el koyulmasına engel olmaktır.

Kişinin mal varlığı tehdit ya da cebir kullanılarak alınırsa, gasp suçu meydana gelmiş olur. Bu suçun cezası, TCK madde 148 içeriğinde belirtilmiştir. Madde içeriğine göre;

  • Suçun temel halinde işlenmesinde, 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına hükmedilir.
  • Cezanın en alt sınırı 6 yıl olduğundan dolayı adli para cezası, HAGB veya cezanın ertelenmesi kararı verilemez.

Gasp Suçunun Nitelikli Halleri

Gasp (yağma) suçu ve cezası konusunda bilinmesi gerekir ki; suçun nitelikli hallerde işlenmesiyle birlikte, verilecek ceza oranında artış meydana gelir. Suçun nitelikli halleri şöyledir;

  • Suçun silahla işlenmesi
  • Failin tanınmayacak halde suçu işlemesi
  • Suçun birden fazla kişiyle işbirliği yapılarak işlenmesi
  • Var olan veya varsayılan suç örgütlerinin adı kullanılıp korkutularak suçun işlenmesi
  • Suçun gece vakti işlenmesi

Yukarıda belirttiğimiz nitelikli hallerden en az birinin oluşmasıyla, ceza oranında artış gerçekleşir. Türk ceza kanunu kapsamına göre suçun nitelikli halleri gerçekleşirse, faile 10 yıldan başlayarak 15 yıla kadar hapis cezası kararı verilir.

Gasp (Yağma) Suçu Tutuksuz Yargılanma

Gasp (yağma) suçu ve cezası kapsamında merak edilen bir konuda, tutuksuz yargılanmanın gerçekleşip gerçekleşemeyeceğidir. Tutuklama, koruma tedbirleri arasında yer almaktadır. Tutuklama işleminin yapılmasıyla; delillerin karartılması, şüphelinin kaçması vb. etkenlerin gerçekleştirilmesi ihtimali ortadan kaldırılır.

Her dava konusunda tutuklamalı yargılama veya tutuksuz yargılama kapsamı geçerli olmaz. Bu durumun kararının verilmesinde, tüm faktörler değerlendirilir ve buna göre karar verilir. Suçun işlenme şekli, şüphelinin suç geçmişi ve yaşam tarzı vb. etkenlerde kararın verilmesini etkileyen faktörler arasındadır. Tutuksuz yargılanma talep eden kişi veya yetkili avukatı, bu taleple ilgili olarak işlem yapmalıdır. Yapılan talep içeriğinde, tutuklamaya yönelik verilen kararın neden aşırı olduğu beyan edilmelidir.

Ceza davaları, oldukça hassas olan süreçlerdir. Süreç içerisinde en ufak hata büyük ve kötü sonuçlara sebep olur. Bundan dolayı da, ceza davalarının her aşamasında avukat desteği alınması önemle tavsiye edilmektedir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir