Ana sayfa » Göçmen Kaçakçılığı
Göçmen Kaçakçılığı

Göçmen Kaçakçılığı

Göçmen kaçakçılığı, Türkiye kanunlarına göre suç teşkil etmektedir. Türk ceza kanunu madde 79 içeriği, suça dair bilgilendirmelere yer verir. Göçmen kaçakçılığının temel amacı, yasal olmayan yollarla ülkeye yabancı olan vatandaşların getirilmesidir. Ayrıca yasal olmayan yollarla Türkiye’den yurtdışına insan kaçırılmasına olanak sağlanması da, suç kapsamında yer alır.

TCK madde 79/1 içeriğine göre;

Yabancı kişinin yasal olmayan yollarla Türkiye’ye getirilmesi (Türk ceza kanunu madde 79/1-a)

Türkiye’ye kaçak şekilde girmiş yabancının, ülkede kalmasına olanak sağlanması (Türk ceza kanunu madde 79/1-a)

Türkiye vatandaşı ya da yabancı olan kişinin yurt dışına kaçak yollarla gitmesine imkân sağlanması (Türk ceza kanunu madde 79/1-b)

Göçmen Kaçakçılığı Cezası

Türk ceza kanunu madde 79/1 içeriğine göre, göçmen kaçakçılığının cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve bin günden on bin güne kadar adli para cezasıdır. Suçun cezasına neden olacak nitelikli halleri ise şunlardır;

  • Suçun, mağdurların açısından hayati tehlike oluşturması ve suçun onur kırıcı şekilde işlenmesi durumunda, ceza oranında yarısından üçte ikisi oranında artış olur
  • Suçun birden fazla kişiyle işlenmesi halinde, ceza yarı oranında yükseltilir
  • Suçun örgüt faaliyeti etkisiyle işlenmesi halinde, ceza yarısından bir kat artırılır
  • Suçun tüzel kişinin faaliyeti şeklinde işlenmesi halinde, tüzel kişi hakkında bunlara özel düzenlenen güvenlik tedbirleri uygulanır

Göçmen Kaçakçılığı Suçu

Göçmen kaçakçılığına dair kullanılan hukuki terimlerin bazıları şu şekildedir;

Suçun faili: Suçun faili niteliğindeki kişi, Türk vatandaşı olabileceği gibi başka bir ülkenin de vatandaşı olabilir. Yani fail her kişi olabilir.

Suçun mağduru: Suçun mağduru; devlet, toplum, toplumu oluşturan bireyler ve uluslararası toplum olmaktadır.

Suçun hukuki konusu: Yabancı vatandaşları ülkeye giriş yapması ve ülke vatandaşlarımızın başka ülkeye gidiş yapmaları, kanunlarla belirlenen kurallara bağlı olmaktadır. Kanunen belirlenen kurallar; pasaport kanunu, yabancılar ve uluslararası koruma kanunu, ilgili diğer mevzuatlarda belirlenmiştir. Ülkeye giriş, çıkış ve ülkede kalmaya ilişkin mevzuat gereklilikleri ve kuralların tamamı, suçun hukuki konularını oluşturur.

Suça teşebbüs: Kişi, işlemeye çalıştığı suç unsurundan belirli nedenler dolayısıyla vazgeçerse veya suçun tamamlanmasını istediği halde diğer etkenlerden dolayı suçu tamamlayamazsa, suça teşebbüs aşamasında kalmış olarak değerlendirilir. Suç teşebbüs aşamasında kalırsa, ceza oranı bu kapsama göre değerlendirilir. Fakat göçmen kaçakçılığına dair işlenen suç, teşebbüs aşamasında kalsa dahi kanunlar gerekliliğince suç tamamlanmış sayılır. Bu sebeple de ceza uygulaması aynı şekilde uygulanır.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir