Ana sayfa » Boşanmadan Sonra Nafaka Davası
Boşanmadan Sonra Nafaka Davası

Boşanmadan Sonra Nafaka Davası

Boşanmadan sonra nafaka davası açılabilir mi? Nafakaya dair olan sorularınız için Esenyurt avukat tarafından hazırlanan yazı içeriklerinden bilgi edinebilirsiniz.

Nafaka, boşanma davası başladığında ve bu dava sonuçlandığında maddi olarak yoksunluğa düşecek olan taraf ve müşterek çocuk için yapılan ödeme türlerindendir. Nafaka ödemelerini, boşanma davasının türüne göre incelemek daha doğru olur. Medeni hukuku göre boşanma davası; anlaşmalı boşanma davası veya çekişmeli boşanma davası şeklinde açılabilir. Boşanma davasının türü taraflar arasında oluşan koşullara bağlı olarak belirlenir.

Anlaşmalı boşanma davası açılırken taraflar arasında protokol düzenlenir. Düzenlenen protokol içeriğinde; taraflarca da kabul edilen nafaka ödemesi ve nafakaya dair tüm koşullar açık şekilde beyan edilir. Çekişmeli boşanma davasında ise nafaka ödemesi ve nafakaya dair tüm koşullar hâkimin karar yetkisine bağlıdır.

Anlaşmalı Boşandıktan Sonra Nafaka Talebi

Boşanmadan sonra nafaka davası konumuzun, anlaşmalı boşanma davasına göre olan özelliklerini yazımızın bu alanında inceleyeceğiz. Anlaşmalı boşanma davasında hâkim re’sen karar vermez. Yani nafaka almak isteyen taraf bu talebini karşı tarafa iletmeli ve nafakanın tüm koşulları için taraflar anlaşma sağlamalıdır.

Anlaşmalı boşanma davası başlarken nafaka talep etmeyen taraf, mahkeme kararı kesinleşene kadar kararını değiştirerek nafaka talep edebilir. Yani tarafların protokolde yer alan kararlarını değiştirmeleri için boşanma davasının kesinleşmesine kadar süreleri vardır. Boşanma davası kesinleştikten sonra yoksunluğa düşen taraf nafaka, tazminat vb. diğer taleplerde bulunamaz. Boşanma davası kesinleştikten sonra sadece, müşterek çocuk için nafaka talep edilebilir. Bu talep içinde ayrı bir dava açılması gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Nafaka Miktarı

Boşanmadan sonra nafaka davası koşullarından bahsettik. Şimdi de nafakanın miktarının belirlenmesinden bahsedeceğiz. Anlaşmalı boşanma davasının gerçekleşebilmesi için;

  • Taraflar 1 yıllık evlilik süresini doldurmalı
  • İki tarafta boşanmayı kabul etmeli
  • Boşanmanın maddi sonuçlarında anlaşma sağlanmalı
  • Boşanmanın manevi sonuçlarında anlaşma sağlanmalı

Nafaka, boşanmanın maddi sonuçları arasında yer alan bir unsurdur. Yukarıda belirttiğimiz koşullardan da anlaşılacağı üzere, anlaşmalı boşanma davasının gerçekleşebilmesi için taraflar arasında nafaka ödemesi ve nafakaya dair tüm detaylarda uzlaşma sağlanmalıdır. Taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre; nafaka ödemesinin miktarı, ödenecek nafakanın hangi para birimine göre yapılacağı, nafakanın yıllık artış oranı, isteğe bağlı olarak nafakanın süresi vb. diğer tüm detaylarda taraflar anlaşma sağlayabilmeli. Aksi olan durumda anlaşmalı boşanma gerçekleşemez.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir