Ana sayfa » Yeni Anayasa Tartışmaları Üzerine

Yeni Anayasa Tartışmaları Üzerine

1982 yılında Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 1982 Anayasası, güncel hayatımızı şekillendiriyor ancak geçtiğimiz günlerde yeni bir anayasa tasarısı haberiyle karşılaştık. 1921 Anayasası referans alınarak oluşturulacak yeni anayasa aynı zamanda 1921 Anayasası’nın kabul edilişinin 100. yılına denk geliyor. Yeni anayasa hükümetin 2023 hedeflerinden birini oluşturuyor.

Yeni Anayasa Paketinin İçerisinde Neler Var?

Hükümetin reform adı altında yaptığı çeşitli değişikliklerin anayasayla güvence altına alınması planlanırken yeni reformlardan da bahsediliyor. İlk adımda, hükümetin oluşturduğu eski anayasa taslaklarından yararlanma ve anayasa hukuku alanında çalışma yürüten akademisyenler ve profesörler desteğiyle bir taslak oluşturulması yer alıyor. Hazırlık aşamasında Cumhurbaşkanlığı’nda görevli hukuk profesörüyle eş güdümlü hareket edilecek. 

Henüz bir karara varılmasa da tartışmaların bazılarına basın yoluyla tanık oluyoruz. Seçim Kanunu’nu ilgilendiren seçim barajlarının düşürülmesi ya da büsbütün ortadan kaldırılması yeni anayasa içerisinde konuşulan konulardan birini oluşturuyor. 

Yeni Anayasanın Kabulü Nasıl Gerçekleşiyor?

Cumhur İttifakı kapsamındaki siyasi partiler ile birlikte oluşturulması öngörülen taslak daha sonra diğer siyasi partilere de sunulacak, onların da konuya dair fikri alınacak. Şu an için sadece cumhur ittifakı içerisindeki partilerin oylarıyla anayasanın kabulü için yeterli katılım sağlanamıyor. Yeterli katılım sağlandığı takdirde anayasa referanduma sunulacak, halkın da görüşü alınacaktır. Referanduma gidildiği takdirde de seçmenlerin yarısından fazlasının oylarının alınması gerekiyor.

Yeni Anayasa’da Neler Değişecek?

Yeni Anayasa’da ilk üç maddede değişikliğe gidilmeyecek. Geri kalan maddeler içinse dini ve milli değerler gözetilerek değişiklik yapılacağından bahsediliyor. 

İlk üç madde şunlardır:

Madde 1: Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

Madde 2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

Madde 3: Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır.

Henüz taslak halinde olan yeni anayasa üzerine tartışmalar devam ediyor. Yeni anayasanın halklar nezdinde ve hukuki anlamda nasıl sonuçlar yarattığını pratiğe konulursa ilerleyen zamanlarda yazılarımızda ele alacağız. 

Kaynak: İçişleri Bakanlığı

https://www.icisleri.gov.tr/kurumlar/icisleri.gov.tr/IcSite/illeridaresi/Mevzuat/Kanunlar/Anayasa.pdf

1 thought on “Yeni Anayasa Tartışmaları Üzerine”

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir