Yapı kayıt belgesi nedir sorusunun yanıtını en kısa şekliyle açıklayacak olursak; Yapı kayıt belgeleri, imar barışı alanında değerlendirilen yapılar hakkında oluşturulacak belgelerdir. Yapı kayıt belgesinin alınması hukuken, belgenin yapıyı ruhsatlı, iskânlı yapı sayılarak yasal hale getirilmesini sağlar.
3194 sayılı imar kanununa eklenen 16.maddeyle, yapı kayıt belgesi yani halk arasında imar barışı olarak bilinen düzenlemeler gündeme tekrar gelmiştir.
Yapı kayıt belgeleri, 31.12.2017 tarihinden öne yapılan yapılara dair verilmektedir. Bu belgeyle yapılar ruhsatlı yapı değerine ulaşmaktadır. Yapı kayıt belgelerinin hak kazandırmış olduğu garantilere güvenerek iyi niyet haliyle hak iktisap eden kişilerin hakkı korunma altında olmaktadır.
Yapı Kayıt Belgesinin Avantajları
Yapı kayıt belgesi nedir sorusunun yanıtını verdikten sonra, yapı kayıt belgesiyle kazanılan belli başlı haklardan bahsedeceğiz.
Yapı kullanım hakkı tanır: Belgesi olanlara geçici olarak su, elektrik, doğalgaz bağlanabilir.
Kat mülkiyeti tesisi olanağı sağlar: Yapı kayıt belgesi olanlar, yapı kullanma izni olmaksızın kat mülkiyeti tesis edebilir.
Çalışma ve işyeri ruhsatı alınabilir: Yapı kayıt belgesi bulunan yapılarda, işyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi olmaksızın verilebilir.
Yapıda güçlendirme yapılabilir: Yapı belgesi olanlar ilave olarak inşaat alanı ihdas edilmemek şartı ile güçlendirme kararı alarak güçlendirme yapabilir.
Gecekondu sahiplerine, hazine ve belediye arazilerini satın almada öncelik tanınır: Geçici 16.maddeye göre, yapı kayıt belgesi olanlar hazine ve belediye arazilerini öncelik kapsamında alabilir.
İmar kirliliği cezasının önlenmesi: Yapı kayıt belgesi, imar kirliliğine sebep olma suçundan dolayı ceza alınmasını engeller. (TCK 184)
Yapı Kayıt Belgesi Alma
Yapı kayıt belgesi nedir başlıklı makalemizin bu kısmında, yapı kayıt belgesinin hangi şartlar doğrultusunda alınabileceğinden bahsedeceğiz. Yapı kayıt belgesinin alınabilmesi için kanunen belirlenen bazı şartlar vardır. Bu şartları belirtecek olursak;
- Yapı kayıt belgesi bedeli ödemesi yapılmalıdır
- Ruhsat ya da ruhsat ve ruhsatın eklerine aykırı olan bir yapının olmaması
- Yapı kayıt belgesi başvurusunun usul ve esaslara uygun şekilde yapılması
- Başvuru talebi olacak yapının, 31.12.2017 tarihinden daha önce inşa edilmiş olması gerekir
- Yapılan yapının, yapı kayıt belgesi düzenlemeye uygun olan alanda inşa edilmiş olması gerekir