Ana sayfa » Trafik Kazasından Kaynaklı Tazminat Davaları
Trafik Kazasından Kaynaklı Tazminat Davaları

Trafik Kazasından Kaynaklı Tazminat Davaları

Trafik kazasından kaynaklı tazminat davaları nasıl açılır? Yaşanılan trafik kazasından sonra manevi tazminat davası, maddi tazminat davası ve destekten yoksun kalma tazminatı davası açılabilir. Trafik kazasından bahsedebilmemiz için kazaya karışan en az 1 tane motorlu aracın bulunması gerekmektedir. Kazada tek araç olabileceği gibi daha fazlası da olabilir.

Trafik kazasında;

  • Ölüm veya yaralanma olabilir
  • Araçlar zarar görebilir
  • Ev, arazi vb. varlıklar zarar görebilir
  • Diğer zarar verici etkenler görülebilir

Trafik kazasına bağlı olarak tazminat talep edilebilmesi için yukarıda da bahsetmiş olduğumuz zararların meydana gelmiş olması gerekir. Meydana gelen zarar neticesinde sadece mağdur olan kişinin değil, yaşanılan kaza ölümle sonuçlanırsa buna bağlı olarak 3.kişilerinde dava açma hakkı vardır.

Ölümlü Trafik Kazası

Trafik kazasından kaynaklı tazminat davası içine yer alan bir konuda ölümlü trafik kazası olmaktadır. Ölümlü trafik kazalarında açılabilecek tazminat davaları şu şekildedir;

Manevi tazminat: Trafik kazası sonucunda ölen kişinin yakınları yaşamış oldukları üzüntü neticesinde manevi tazminat davası hakkını kullanabilir. Ayrıca ölen kişinin cenaze masrafları ve ölüm öncesinde görmüş olduğu tedavilerin masraflarını da kazaya karışan kusurlu taraf karşılamalıdır.

Destekten yoksun kalma tazminatı: Trafik kazasında ölen kişinin yakınları, kazanın sebep olmasıyla maddi yoksunluğa düşmüşse bu tazminat hakkını kullanmak için dava açabilir. Bahsi geçen yakınlar; anne, baba, eş, çocuk, kardeş, nişanlı veya ölen kişinin maddi destek verdiği kişi olarak belirlenmiştir.

Yaralanmalı Trafik Kazası Manevi Tazminat

Trafik kazasından kaynaklı tazminat davaları sadece ölümle sonuçlanan şekillerde açılmaz. Bunun yanı sıra kişi veya kişilerin kazada yaralanması sebebiyle de maddi ve manevi tazminat davası açılabilir. Yaralanmalı kazalarda, yara alan kişi dava açma hakkını kullanır. Fakat yaralanan kişinin ağır bedensel yaralanması ya da uzuv kaybı gerçekleşmişse, yaralanan kişinin yakınları manevi tazminat davası açabilir.

Tazminat miktarının belirlenmesi, kanun koyucunun belirlediği ölçütlerde hesaplanır ve bu şekilde uygulanır. Tazminat miktarına itiraz hakkını kullanmak isteyen taraf, mahkeme tarafından belirlenen itiraz süresi içinde bu hakkını kullanmakla yükümlüdür.

Trafik kazalarından kaynaklı tazminat davalarına bakmakla görevli olan mahkeme, Asliye hukuk mahkemesidir. Yetkili olan mahkeme ise davalı gerçek ya da tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki ikametgâh adresinde bulunan mahkemedir. Eğer kazaya karışan birden fazla davalı varsa herhangi birinin ikametgâh adresinin bulunduğu yerdeki mahkemeye başvuru yapılması yeterli olur.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir