Ana sayfa » Tedbir Nafakası Şartları
Tedbir Nafakası Şartları

Tedbir Nafakası Şartları

Tedbir nafakası şartları nelerdir sorusunun yanıtı, Türk medeni kanunu madde 197 içeriğinde açıklanmıştır. Büyükçekmece avukat olarak TMK madde 197 içeriğindeki nafakanın şartlarını belirtecek olursak;

  • Taraflar arasından kanunen geçerli olan bir evlilikten söz edilebilir olmalıdır (İmam nikâhıyla evlilik yaşayan tarafların nafaka hakkı yoktur)
  • Eşler ayrı şekilde yaşıyor olmalıdır
  • Nafaka talep eden eşin ayrı şekilde yaşaması için kanunen geçerli olan sebebi olmalıdır
  • Eş, tedbir nafakası almayı mahkemeden talep etmelidir

TMK 197 içeriğine göre nafaka hakkının kullanılması için, eşlerin ayrı yaşaması ve mahkemeye talepte bulunulması gerekir. TMK madde 169 içeriğinde ise mahkeme re’sen nafaka ödemesi kararını verebilir. Ayrıca bu madde içeriğine göre, boşanma davasının her aşamasında nafaka ödemesi hakkı kullanılabilir.

Tedbir Nafakası Ne Zaman Bağlanır

Tedbir nafakası şartları gibi araştırılan bir diğer konu ise, nafakanın ne zaman başlatılacağı olmaktadır. Tedbir nafakasının talep üzerine veya re’sen olarak verilebileceğini açıklamıştık. Yine de belirtmek isteriz ki; nafaka talebinin davanın başlatılmasıyla birlikte talep edilmesi her zaman hak koruyucu bir etkendir.

Mahkeme genel olarak boşanma veya ayrılık davasının başlatıldığı günden itibaren nafaka ödemesinin yapılmasına karar verir. Fakat ödeme yapmakla yükümlü tutulan taraf bu karara itiraz edebilir. Tarafın itiraz hakkını kullanması kanuni bir haktır fakat bu itirazın mahkeme tarafından kabul edilmesi için kanunen geçerli olan ve ispatlanabilir delillerin mahkemeye sunulması gerekir.

Birikmiş Tedbir Nafakası

Tedbir nafakası şartları oluşan tarafa karşı nafaka ödemesinin yapılması gerekir. Nafaka ödemesi yapmakla yükümlü tutulan taraf, mahkemenin belirlemiş olduğu gün-miktar vb. diğer tüm detaylara uyum sağlamalıdır. Taraf, mahkemenin belirlediği detaylara bağlı şekilde nafaka ödemesi yapmazsa, hakkında kanuni işlemler başlatılabilir. Nafaka ödemesi yapmayan tarafa yönelik olarak icra işlemleri başlatılabilir. Bu konu hakkında icra başlatılacağı zaman, ilamsız icra yoluna uygun icra takibi başlatılmalıdır.

Tedbir nafakasının ödenmemesi halinde tazyik hapsi kararı da verilebilir. 2004 sayılı icra kanunu madde 344 içeriğine göre; Nafakaya dair kararların gerekliliklerini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilebilir. Hapsin tatbikine karar verildikten sonra kararın gereği yerine getirilirse borçlu tahliye edilir.

Borçlunun, nafakanın kaldırılması ya da azaltılması talebi ile dava açmış olması durumunda, beyan etmiş olduğu sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonucuna göre değerlendirilir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir