Ana sayfa » Nafaka Davaları
Nafaka Davaları

Nafaka Davaları

Büyükçekmece avukat olarak nafaka davaları nelerdir sorusunun yanıtını verecek olursak; öncelikle nafaka davasının tek bir dava değil kendi içerisinde 4 temel davaya ayrıldığını belirtmemiz gerekir. Bunları belirtecek olursak; Tedbir nafakası, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası ve yardım nafakası.

4787 sayılı kanun gerekliliğince nafaka davalarına bakmakla görevli olan mahkeme, aile mahkemesidir. Tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası boşanma davası ile ilgili olan nafaka türlerindendir. Fakat yoksulluk nafakası boşanma davasıyla ilgili değildir. Yardım nafakasında ailenin alt soyuna veya üst soyuna yönelik maddi destek talebi oluşturulur. Bu talep ailede yer alan ve maddi yoksunluğu var olan kişi tarafından yapılır. Ayrıca maddi destek vermesi talep edilen kişinin de maddi gelir ve gider düzeyi dengeli olmalıdır.

Nafaka Davası Çeşitleri

Nafaka davaları nelerdir kapsamını ayrı ayrı gruplar halinde inceleyeceğiz. Boşanma davası açılmadan evvel ya da boşanma davası açıldıktan sonra maddi yoksunluğa düşecek olan eşin ve yetişkin olmayan çocuğun geçimi için talep edilen nafaka, tedbir nafakasıdır.

Boşanma davası sonucunda çocuğun velayet hakkını almayan tarafın, çocuğun tüm maddi giderlerine katkı sağlaması gerekir. Velayet hakkını almayan veya alamayan tarafın diğer tarafa çocuk için ödemesi gereken nafaka türüne, iştirak nafakası denilir. Evlilik birliğinin boşanma kararı ile sonuçlanmasından itibaren maddi yoksulluğa düşecek olan eşe yönelik verilen nafaka, yoksulluk nafakasıdır.

Nafaka Alacakları

Nafaka davaları ne zaman açılabilir? Hâkimin kararı ile nafaka ödemesi yapılmasına başlanmalıdır. Fakat nafaka kararına itiraz edilme hakkının da var olduğunu belirtmek isteriz. Gerek karar verildiği zaman gerekse uygun şartlara bağlı olarak ilerleyen sürede, nafakaya itiraz hakkı kullanılabilir.

Nafaka ödemesinin gerçekleşmemesi durumunda, icra iflas kanunu hükümleri uygulanır. 3 ay nafaka ödemesi yapmayan borçlu adına, nafaka alacaklısı olan taraf şikâyet hakkını kullanabilir. Yapılan ilk işlemlere rağmen nafaka borçlusu ödeme yapmazsa, hakkında icra kuralları başlatılır.

İcra ve iflas kanunu madde 344 içeriğine göre; Nafakaya dair kararların gerekliliğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklı tarafın şikâyeti sonrasında 3 aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapis kararının tatbikine başlanmasından sonra kararın gereği yerine getirildiği takdirde, borçlunun tahliye edilmesine karar verilir. Borçlunun, nafakanın kaldırılması ya da azaltılması talebiyle dava açmış olması durumunda, ileri sürmüş olduğu sebepler göz önüne alınarak tazyik hapsinin uygulanması ise bu davanın sonuna bırakılır.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir