Ana sayfa » Müddetname Nedir?
Müddetname Nedir

Müddetname Nedir?

Müddetname nedir ve kanunen bunun etkileri nelerdir? Müddetname, hükümlüye dair olan bazı bilgilerin yer aldığı resmi belgeye verilen isimdir. Bu resmi belgenin içeriğinde; ertelenen hapis cezası, adli para cezası, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, kesinleşen cezalar, ceza infaz kurumunda infaz edilmesi gereken hapis cezası gibi bilgiler yer alır.

Müddetnamenin içerisinde; hükümlünün ne kadar süre ceza evinde kalacağı, kişisel bilgileri, mahkûmiyete karar veren mahkeme, dosya numaraları ve bilgileri, suçun işlenme tarihi, uygulanan ceza kanunu, cezanın miktarı bilgileri de yer almaktadır.

Müddetname düzenlenmesinde bazen hesap hataları yapılmaktadır. Özellikle koşullu salıverilme ve hak ederek tahliye olma gibi önemli konularda hata yapıldığı görülmektedir. Bu sebeple de hata olmaması için avukat desteği alınması gereken konulardandır.

Müddetnamenin Özellikleri

Müddetname nedir sorumuzun yanıtını verdikten sonra konuya dair bazı özelliklerden bahsedeceğiz. Müddetname, sözleşme ya da işlemin resmi geçerlilik süresini belirten resmi bir belge özelliğine sahip olmaktadır.

İş bu belge, iki ya da daha fazla taraf arasında düzenlenebilmektedir. Bu belge sayesinde yapılan anlaşma ve anlaşmanın tüm şartları kayıt altına alınır. Ayrıca müddetname belgesi, mahkemede delil niteliği taşımaktadır.

Müddetname sadece ceza hukuku kapsamında yer almaz. Bunun yanı sıra bazı iş anlaşmalarında ve kira sözleşmesi gibi evraklarda da kullanılabilir. Bu sebeple de iş hukuku ve gayrimenkul hukuku kapsamında da yer alır.

Müddetnameye İtiraz

Müddetname nedir sorusu gibi araştırılan bir konuda bu belgeye itiraz olmaktadır. Düzenlenen müddetnamede yanlış hesaplama yapıldıysa ya da yanlış bilgilere yer verildiyse, kanunen itiraz hakkı oluşur. 5275 sayılı kanunun 98.maddesinde müddetnameye itiraz konusuna yer verilmiştir.

Müddetnameye itiraz edilebilmesi için mahkemeye başvuru yapılması gerekir. Ceza mahkemesine dilekçe eşliğinde itiraz yapılabilir. Yapılan itirazı infaza ilişkin savcı, hükümlü olan kişi veya hükümlünün vekil avukatı yapabilir.

Müddetnameye dair yapılan itiraz, mahkeme tarafından kabul edilmezse verilen bu karara da itiraz edilebilir. Hâkim ya da mahkeme itirazı uygun görüp kararı değiştirebilir veya 3 gün içerisinde itiraz merciine gönderebilir. Bu merciinin vereceği karar kesin niteliğindedir. Yani buranın verdiği karara itiraz edilemez. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki; itiraz hakkının kullanılması için geçerli olan yasal süre 7 gün olmaktadır. İtiraz hakkının bu süre içerisinde kullanılması gerekmektedir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir