Ana sayfa » Miras Ortaklığı Nedir
Miras Ortaklığı Nedir

Miras Ortaklığı Nedir

Beylikdüzü avukat olarak miras ortaklığı nedir sorusunun yanıtını, 4721 sayılı Türk medeni kanunu madde 640 içeriğine göre vereceğiz. Madde içeriğine göre “Birden fazla mirasçı bulunması halinde, mirasın geçmesi ile birlikte paylaşmaya kadar mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelmektedir”

Mirasçı olan kişiler terekeye elbirliği ile sahip olmaktadırlar ve sözleşme ya da kanundan oluşan temsil, yönetim hakkı saklı kalmak üzere terekeye ait olan tüm haklar üzerinde elbirliğiyle tasarruf ederler. Mirasçılardan en az birinin isteği üzerine sulh hukuk mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya yasal temsilci ataması yapabilir. Ayrıca mirasçı sıfatındaki her kişi, terekede var olan haklarının korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu sebeple sağlanan korumadan mirasçıların her biri yararlanabilir.

Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır

Miras ortaklığı nedir sorusundan sonra, mirasın paylaşımına dair olan unsurlardan bahsedeceğiz. Miras hukuku kanunlarına göre mirasın paylaşımı, zümre sistemine göre yer alan kişiler yani yasal mirasçılar ve mirasa sonradan dâhil edilen atanmış mirasçılar arasında olmaktadır. Yasal mirasçılarla miras bırakan arasında kan bağı yani yakın akrabalık ilişkisi vardır. Atanmış mirasçılar ise, miras bırakanın ölümünden önce talebi üzerine yapılan işlemlerle mirasa dâhil edilen kişilerdir.

Miras paylaşım türleri birden fazla olmaktadır. Bunlara örnek olacak bazı uygulamalar; Yargısal paylaşma, iradi paylaşım, aynen paylaşım, satış bedelinin paylaşılması, tam paylaşım, kısmi paylaşım, mirasın hak sahibinden paylı hak sahibine geçmesiyle paylaşım, miras ortaklığının anlaşma sağlanarak başka türe çevrilmesi şeklindedir.

Miras Paylaşma Davası

Miras ortaklığı nedir konusu kadar bilinmesi gereken bir konuda, mirasın paylaşılması davasıdır. Mirasçılar kendi aralarında miras paylaşımı konusunda anlaşma sağlayamazsa, kanuni yollara başvuru yapılır. Mirasçılardan herhangi birinin açacağı davayla mirasın paylaşılması mahkemeden talep edilebilir. Böylelikle miras paylaşımı davasının sonucuna göre miras paylaşılmış olur.

Mirasın paylaşılması davasında davacı taraf, paylaşılması gereken tereke ile bunun miktar ve değerinin belirlenmesini, kendine ait olan miras payının tespit edilmesini ve terekenin mirasçılar arasından payları oranında pay edilmesini talep eder.

Miras paylaşımı davası, miras bırakanın yerleşim yerinde bulunan sulh hukuk mahkemesinde açılabilir. İş bu davada zamanaşımı kapsamı uygulanmaz yani dava istenilen sürede açılabilir. Buradaki en temel unsur; mirasçılar tarafından miras ortaklığı devam ettiği sürede davanın açılması gerekir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir