İşe iade istinaf dilekçesi düzenlemeleri ve işe iade davası süreçleri hakkında bilgi edinmek için, Esenyurt avukat tarafından hazırlanan makale içeriklerine göz atabilirsiniz. İstinaf, yerel mahkemenin bir üst makamı olan yetkili birimdir. Yerel mahkemenin yani ilk mahkemenin vermiş olduğu karara itiraz etmek isteyen taraf, istinaf mahkemesine başvuru yapabilir.
İstinaf mahkemesine başvuru yapılırken, zamanaşımı süresine dikkat edilmesi gerekmektedir. İtiraza dair belirlenen zamanaşımı süresi hak düşürücü süredir. Yani belirlenen süre içerisinde itiraz için istinaf mahkemesine başvuru yapılmazsa, ilk mahkemenin vermiş olduğu karar taraflarca kabul edilmiş sayılır.
Mahkemelere başvuru yapılırken, resmi evrak niteliğinde olan dilekçe düzenlemesi yapılmalıdır. Dilekçeler kanunlara uygun şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca yetkili ve görevli mahkeme bilgileri doğrultusunda, düzenlenen dilekçe mahkemeye iletilmelidir.
İstinaf Dilekçesi İş Mahkemesi
İşe iade istinaf dilekçesi, iş mahkemesinin vermiş olduğu karara itiraz hakkı kullanılarak uygulanır. İşe iade davasının sonucunu haksız olarak nitelendiren taraf, istinaf mahkemesine başvuru yapabilir. Davacı ve davalı her iki tarafında itiraz hakkı vardır.
İstinaf dilekçesi düzenlenirken bazı unsurlara dikkat edilmelidir. Konuyla ilgili birkaç madde belirtecek olursak;
- İlk mahkemenin dosya numarası vb. diğer bilgileri belirtilmeli
- Mahkemenin vermiş olduğu kararın detaylarına yer verilmeli
- Karara neden itiraz edildiği hakkında detaylı bilgilendirme yapılmalı
- İtiraza neden olan unsurların delilleri beyan edilmeli
- Konuyla alakalı olan ve örnek teşkil edebilecek Yargıtay kararları dilekçeye eklenebilir
- Dilekçe içeriğinde yer alması gereken taraf bilgileri doğru şekilde beyan edilmeli
- Diğer unsurlar eklenmeli
İşe İade Davası İstinaf Dilekçesi
İşe iade istinaf dilekçesi örnek tablosu şu şekildedir;
… BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ İLGİLİ HUKUK DAİRE BAŞKANLIĞI’NA GÖNDERİLMEK İÇİN
…İŞ MAHKEMESİNE
Dosya Numarası:
İstinaf Talebinde Bulunan Davalı:
Davacı:
Konu: Yerel mahkemenin vermiş olduğu karara süresi içinde itiraz edilerek verilen kararın incelenmesi ve kararın bozulması taleplidir.
Açıklamalar: İstinafa sebep olan vakıalar, etkenler, örnek teşkil ede Yargıtay kararları, deliller ve diğer bilgiler bu alanda maddeler halinde beyan edilmelidir.
Netice Ve Talep: Yukarıda arz ve izah edilen sebeplerden dolayı, usul ve yasalara aykırı olarak verilen Yerel mahkeme kararının İstinaf mahkemesi incelemesi sonucunda kararın bozulmasından ibarettir.
İstinaf mahkemesi dilekçe düzenlemeleri için, başvuru yapan taraf dilekçe içeriğini kendisi hazırlayabileceği gibi vekil avukatı varsa, avukat iş bu dilekçeyi hazırlamakla görevlidir.