Ana sayfa » Haysiyetsiz Hayat Sürme Sebebi İle Boşanma
Haysiyetsiz Hayat Sürme Sebebi İle Boşanma

Haysiyetsiz Hayat Sürme Sebebi İle Boşanma

Haysiyetsiz hayat sürme sebebi ile boşanma davası açılma talebi, kanunen geçerli sebepler arasında yer almaktadır. Avcılar avukat olarak belirtmek isteriz ki; haysiyetsiz hayat, yapılan kötü davranışın sürekli olmasıdır. Türk medeni kanunu madde 163 içeriğinde, haysiyetsiz hayattan bahsedilmektedir. Madde içeriğine göre; Eşlerden biri küçük düşürücü suç işlerse ya da haysiyetsiz hayat sürer ve bu sebeplerden dolayı onunla bir arada yaşaması diğer eşten beklenmezse, bu eş boşanma davası açabilir.

Haysiyetsiz hayata örnek olabilecek birkaç madde belirtecek olursak;

  • Evli olan kadın ya da erkeğin bir başkasıyla evlilik dışı ilişki yaşaması
  • Fuhuş alanında yer alan bir sektörde işveren olunması
  • Sürekli kumar oynamak
  • Uyuşturucu bağımlısı olmak
  • Alkol bağımlılığı
  • Teşhircilik yapılması
  • Ekonomik koşulları iyi olmasına rağmen dilencilik yapılması
  • Diğerleri

Haysiyetsiz Hayat Sürme Nedeniyle Boşanma Dilekçesi

Haysiyetsiz hayat sürme sebebi ile boşanma davası açmak isteyen tarafın, konuya bağlı ve kanuna uygun boşanma davası dilekçesi düzenlemesi gerekir. Dava sürecinde yetki ataması yapılmış bir avukat varsa, boşanma davası dilekçesi avukat tarafından düzenlenir. Eğer avukat yoksa dilekçe düzenlemesi için avukat desteği alınabilir. Süreci tamamen avukatsız ilerletmek isteyen taraf dilekçe ve diğer tüm işlemlerde sorumluluk sahibidir.

Boşanma davası dilekçesi, açılan davanın konusuna uygun olmalıdır. Yani dilekçe içeriğinde; sırasıyla yaşanılan vakıalar, vakıaların yaşanma zamanları, vakıalara şahit olabilecek kişiler ve diğer deliller, boşanmaya dair manevi talepler, boşanmaya dair maddi talepler ve diğer tüm detaylar yer almalıdır.

Haysiyetsiz Hayat Sürme Sebebi İle Boşanma Davası

Haysiyetsiz hayat sürmeye bağlı olarak açılan boşanma davasında; maddi tazminat, manevi tazminat, nafaka vb. diğer taleplerde bulunulabilir. Az kusurlu veya kusursuz olan taraf bu taleplerde bulunabilir.

Özel boşanma sebepleri arasında yer alan bu konuda, zamanaşımı süresi geçerli değildir. Yani haysiyetsiz hayat koşullarına maruz kalan taraf istediği zaman dava açma hakkını kullanabilir. Fakat bu süre yaşanılan vakıadan ok uzun zaman sonrasında olursa, burada kötü niyet koşullarının geçerli olduğu varsayılabilir.

Davayı açan davacı taraf, iddia ettiği haysiyetsiz yaşam koşullarını ispat etmekle yükümlüdür. Dava dilekçesinde iddia edilen vakıalar, mahkemede ispat edilemezse dava reddedilir. Davanın reddedilmesinden sonra taraflar anlaşmalı boşanma davası açabileceği gibi farklı bir çekişmeli boşanma davası sebebiyle yeniden dava açabilir. Ayrıca aynı sebebe bağlı olarak 3 yıl dolmadan yeniden dava açılamaz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir