Fiziksel şiddetle evlilik birliğinin sarsılması etkeninde neler yapılabilir? Evlilik birliğinin temelinden sarsılması kapsamı, genel boşanma sebepleri arasında yer alır. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması kapsamının içeriğinde; duygusal şiddet, sosyal şiddet, ekonomik şiddet, cinsel şiddet, fiziksel şiddet olguları yer alır. Esenyurt avukat olarak bu bilgiden yola çıkarak, fiziksel şiddetin mutlak boşanma sebeplerinden de olduğunu belirtebiliriz.
Eşlerden birinin vücut bütünlüğüne zarar veren her türlü fiziki vakıa, şiddet olgusunu oluşturmaktadır. Böylesi bir duruma maruz kalan eş, boşanma davası açma hakkına sahiptir. Eşe yönelik yapılan; dövme, vurma, yaralama, herhangi bir cisimle vurma vb. durumlar fiziksel şiddet olgusunu oluşturur.
Fiziksel şiddetle evlilik birliğinin sarsılması sebebine dayanılarak açılan boşanma davası, çekişmeli boşanma davası şeklinde açılmalıdır. Dava açılmadan önce kanunların ön gördüğü şekilde boşanma davası dilekçesi oluşturulmalı ve resmi işlemler bunun sonrasında başlatılmalı.
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeniyle Boşanma
Evlilik birliğinin temelinden sarsılması kapsamı, TMK madde 166 içeriğinde yer almaktadır. Madde içeriği “Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenemeyecek şekilde temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir” şeklindedir.
Evlilik birliğinin temelinden sarsılması kapsamı, oldukça geniş sebepleri bünyesinde barındırmaktadır. Kısaca açıklayacak olursak; ortak hayatın çekilmezlik unsurunu oluşturan tüm boşanma davası konuları bu kapsam içeriğinde yer alır.
Evlilik birliğinin temelinden sarsılması, belirli ana başlıklar altında toplanmıştır. Bunları belirtecek olursak;
- Duygusal şiddetle evlilik birliğinin temelinden sarsılması
- Sosyal şiddetle evlilik birliğinin temelinden sarsılması
- Ekonomik şiddetle evlilik birliğinin temelinden sarsılması
- Cinsel şiddetle evlilik birliğinin temelinden sarsılması
- Fiziksel şiddetle evlilik birliğinin temelinden sarsılması
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması
Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle, çekişmeli boşanma davası açılabileceği gibi anlaşmalı boşanma davası da açılabilmektedir. Fakat anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için, hem kanunen belirlenen şartlar yerine getirilmeli hem de dava içeriğinde yaşanılan vakıalara yer verilmez.
Örneğin; evlilik birliğinin temelinden sarsılması kapsamında vakıa yaşanılmasına rağmen taraflar; 1 yıllık evliyse, boşanmayı kabul ediyorsa ve boşanmanın tüm sonuçlarında ortak karar alabiliyorsa anlaşmalı boşanma davası açılabilir. Eğer bu duruma uygunluk sağlanamıyorsa, yaşanılan vakıanın konusu da belirtilerek çekişmeli boşanma davası açılmalıdır. Bu şekilde açılan çekişmeli boşanma davasında, davacı tarafın ispat yükümlülüğü de vardır. Yani davacı taraf boşanmaya neden olan konuyu şahit, delil veya diğer beyan ve bilgilerle mahkemede kanıtlamalıdır.