Ceza hukukunda davanın durması kararı, CMK 223/8 maddesinde ele alınmıştır. Madde içeriğine göre; Soruşturmanın ya da kovuşturmanın yapılması şarta bağlı tutulmasına rağmen, şartın halen gerçekleşmediği görülürse, gerçekleşmesini beklemek için mahkeme tarafından verilen karardır. Bu kararın niteliği, ara karar olmaktadır.
CMK Madde 223/9 maddesine göre, derhal beraat kararı verilebilecek olan etkenlerde durma kararı verilemez. Ayrıca durma kararı, kovuşturma evresinin her aşamasında verilebilecek bir karardır. Belli başlı hükümler gibi yargılamanın sonunun gelmesi beklenmez.
Durma kararının verilebilmesi için kanun bazı temel şartlar belirlemiştir. Bu şartların gerçekleşmesiyle birlikte durma kararının verilmesi mümkün olur. Şartlar şu şekildedir;
- Soruşturma şartının gerçekleşmesini beklemek
- Kovuşturma şartının gerçekleşmesini beklemek
Durma Kararı Verilen Suçlar
Ceza hukukunda davanın durması kararı verilebilecek bazı suç unsurları şunlardır;
- Cumhurbaşkanına yönelik hakaret suçu
- Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanmaları kapsamında olan kanundaki kişiler hakkında olan eylemler
- Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türk milletini ve Devletin kurumlarını aşağılama suçu
- Temel milli yararlara karşı hakaret suçu
- Yabancı Devletler aleyhinde askeri birlik toplama suçu
- Hâkim ve Savcıların görevlerine yönelik işlemiş oldukları suçlar
- Noterlerin görev yetkileri kapsamında işlemiş oldukları suçlar
- Avukatların görev yetkileri kapsamında işlemiş oldukları suçlar
- Zabıtada görevli amirlerin yetkileri kapsamında işlemiş oldukları suçlar
- Milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırılması
- Anayasa mahkemesi norm denetimi
Durma Kararına İtiraz
Ceza hukukunda davanın durması kararı karşılığında itiraz etme hakkı var mıdır? Durma kararı, ara karar niteliğinde verilen kararlardandır. Davanın durma kararına itiraz olarak istinaf ve temyiz yoluna başvuru yolu kapalıdır. Yani itiraz hakkı olarak bu yollara başvuru yapılamaz.
Durma kararına yönelik olarak itiraz hakkı için kanunen başvuru yapılması mümkündür. İtiraz yapılırken mutlaka süresi içinde işlem yapılmalıdır. İtiraz için geçerli işlem süresi, tefhim ya da tebliğ tarihinden itibaren 7 gün olmaktadır.
İtiraz başvurusu, CMK 268/1 maddesinde açıklanmıştır. Bu madde içeriği şöyledir; Hâkim ya da mahkeme kararına karşı yapılan itiraz, kanunun ayrı şekilde hüküm belirtmediği hallerde 35.maddeye göre ilgili olanların kararı öğrendiği günden itibaren 7 gün içerisinde kararı vermiş olan mercie düzenlenen bir dilekçe ya da tutanağa geçirilmek şartıyla zabıt kâtibine beyanda bulunmakla yapılır.