Boşanma sebepleri nelerdir sorusunun yanıtının bilinmesi, çekişmeli boşanma davası açılması için önemlidir. Anlaşmalı boşanma davaları, kanunen geçerli bir sebebe dayanılarak açılmaz fakat çekişmeli boşanma davaları kanunen geçerli bir boşanma sebebine dayanılarak açılabilir.
Anlaşmalı boşanma davasının açılmasında önemli olan faktörler; tarafların 1 yıldır evli olması zorunluluğu, boşanmayı istemeleri ve boşanmanın tüm sonuçlarında anlaşma sağlamalarıdır. Fakat çekişmeli boşanma davası; tek taraflı boşanma taleplerinde veya genel olarak da boşanmanın sonuçlarında anlaşma sağlanamadığı için açılır. Bu sebeplerden dolayı da dava süreci daha uzun olur ve davanın sonuçlarında dair kararlar mahkeme tarafından verilir.
Boşanma sebepleri nelerdir sorusunun yanıtı iki şekilde incelenmelidir. Medeni hukuka göre boşanma sebepleri; özel boşanma sebepleri ve genel boşanma sebepleri olmaktadır.
Boşanma Sebepleri
Özel boşanma sebeplerini maddeler halinde belirtecek olursak;
- Türk medeni kanunu madde 161 gerekliliğince; zina (aldatma) nedeni ile boşanma davası
- Türk medeni kanunu madde 162 gerekliliğince; hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış nedeni ile boşanma davası
- Türk medeni kanunu madde 163 gerekliliğince; suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme nedeni ile boşanma davası
- Türk medeni kanunu madde 164 gerekliliğince; terk nedeni ile boşanma davası
- Türk medeni kanunu madde 165 gerekliliğince; akıl hastalığı nedeni ile boşanma davası
Yukarıda belirtilen özel boşanma sebeplerinin haricinde yer alıp ortak hayatı çekilmez hale getiren tüm vakıalar da genel boşanma sebepleri arasında yer alır. Genel boşanma sebepleri “evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni ile boşanma davası” kapsamında yer alır.
Tek Celsede Boşanma
Boşanma sebepleri nelerdir sorusunun yanıtı ve tek celsede boşanma kapsamı, iki ayrı kapsam olmaktadır. Boşanma sebepleri, çekişmeli boşanma davası için geçerli olan bir koşuldur. Tek celsede boşanma ise anlaşmalı boşanma davasıyla gerçekleşebilir.
Anlaşmalı boşanma davasının tüm koşullarını yerine getiren taraflar, mahkemeye de giderek hâkim karşısında sözlü beyanda bulunursa, boşanma gerçekleşebilir. Özlü beyanda taraflar, boşanmayı kabul ettiklerini ve boşanmanın sonuçlarında anlaşma sağladıklarını beyan etmelidir.
Çekişmeli boşanma davası açılmasında da tek celsede sonuç alınması mümkündür. Fakat bunun için geçerli olan koşulla vardır. Örneğin; Davacının dava açmasıyla başlayan süreçte mahkeme günü belirlenir ve taraflar mahkemeye gelir. Mahkemeye gelen taraflar karşılıklı olarak boşanmak istediklerini ve birbirlerinden maddi, manevi hiçbir taleplerinin olmadığını beyan ederlerse ayrıca hâkimde bu koşulu kanunen uygun görürse tek celsede boşanma gerçekleşebilir. İstatistiksel çalışmalarda bu durum nadiren görülmektedir. Bu sebeple de tek celsede boşanmanın en uygun şeklinin, anlaşmalı boşanma davası olduğunu belirtebiliriz.
Detaylı bilgi için Esenyurt Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.