Ana sayfa » Adli Yargı Ve Ceza Mahkemeleri
Adli Yargı Ve Ceza Mahkemeleri

Adli Yargı Ve Ceza Mahkemeleri

Adli yargı ve ceza mahkemeleri aynı alanda mı yer alır? Adli yargı kendi içinde iki kısma ayrılmaktadır. Bunlardan biri ceza mahkemeleridir diğeri ise hukuk mahkemeleridir. Ceza mahkemeleri, toplum içinde yer alan bütün halkın güvenli şekilde yaşayabilmesi için oluşturulmuştur. Ceza yargısı yani ceza mahkemeleri yaşanılan vakıalar doğrultusunda, alanlarına uygunluk derecesine göre açılan davalara bakmakla yükümlüdür.

Ceza mahkemeleri şu kısımlardan oluşur;

  • Sulh ceza hâkimliği
  • Asliye ceza mahkemeleri
  • Ağır ceza mahkemeleri
  • Çocuk mahkemeleri
  • Çocuk ağır ceza mahkemeleri
  • Fikri ve sınai haklar ceza mahkemeleri
  • Bölgesel ağır ceza mahkemeleri

Bütün ceza mahkemeleri, suçun ispat edilmesinden sonra cezanın belirlenmesiyle yükümlüdür. Mahkemenin yetkilisi hâkim, cezanın kararını verirken ceza kanunu maddelerinde yer alan uygulamaları yerine getirmekle sorumludur.

Beylikdüzü Ceza Avukatı

Adli yargı ve ceza mahkemeleri kapsamında yer alan Beylikdüzü ceza avukatı hukuk büromuz, mağduriyete tabii olan vatandaşların haklarını adaletin göstermiş olduğu yolda her daim savunmaktadır.

Ceza davalarının başlaması için ilk olarak soruşturma evresinin gerçekleşmesi gerekir. Soruşturma evresinden sonra dosyanın kararında, kovuşturma evresine geçilmesine karar verilirse ceza davası başlatılır. Eğer soruşturma evresinin kararında, kovuşturmaya yer yoktur kararı verilirse dava açılmaz. Bu karara rağmen dava açılmasını talep eden taraf, süresi içinde karara itiraz etme hakkını kullanır ve yeniden işlem yapılır.

Ceza davalarında suçun cezası belirlenirken, suçun detaylı incelemesi yapılır ve suçun işlenme nitelikleri belirlenir. Bunun sonrasında suçun ispatı gerçekleşirse ceza kararı verilir.

Ceza Avukatı Görevleri

Adli yargı ve ceza mahkemeleri içerisinde yer alan pek çok ceza davası konusu olmaktadır. Türk ceza hukuku ceza davası kapsamları kendi içerisinde 4 ana gruba ayrılmaktadır. Bunlar;

  • Devlete ve millete karşı işlenen suçlar
  • Kişilere yönelik işlenen suçlar
  • Topluma yönelik işlenen suçlar
  • Uluslararası işlenen suçlar

Yukarıda belirtmiş olduğumuz suç kapsamları da kendi içerisinde dava konularını oluşturmaktadır. Ceza hukuku davası kapsamında yer alan herhangi bir uygulama içeriğinde mağduriyet yaşayan kişi, şikâyet hakkını kullanır ve sonrasında ceza hukuku süreci başlar. Ayrıca ceza hukuku kanunlarına göre şikâyet hakkı sadece kişiye bağlı değildir. Bazı suç kapsamlarında kişi şikâyet hakkını kullanmasa dahi re’sen şikâyet gerçekleşir ve yetkili kurumlar konunun araştırılmasına karar verir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir