Ana sayfa » Ayıplı Mal Çeşitleri
Ayıplı Mal Çeşitleri

Ayıplı Mal Çeşitleri

Ayıplı mal çeşitleri, 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun içeriğinde yer almaktadır. Ayıplı malın tanımını yapacak olursak; tüketiciye teslim edilmesi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan modele veya örneğe uygun olmaması, objektif açısından sahip olması gereken nitelikleri taşımaması sebebiyle sözleşme kapsamına aykırı olan malların bütünüdür.

Ayıplı malın çeşitleri kanun içeriğinde 4 kısma ayrılmıştır. Bunlar; açıklı ayıp, gizli ayıp, hukuki ayıp ve ekonomik ayıp olmaktadır. Tüm belirtilen çeşitler farklı özelliklere ve farklı telafilere bağlı olmaktadır. Tüketicinin ayıplı mal alması durumunda, kanunen telafi hakkı vardır. Satıcı olan taraf, kanunen belirlenen ve alıcı içinde uygun olan bir seçeneği uygulayarak, ayıplı mal satışının telafisini yapmakla yükümlüdür. Aksi olan durumlarda alıcı tarafın kanuni hakları meydana gelir ve yasal işlem başlatabilir.

Ayıplı Mal Türleri

Ayıplı mal çeşitleri kanunen 4’e ayrılır diye belirtmiştik. Peki, bu ayrımın içeriği nelerdir? Büyükçekmece avukat olarak, bu içeriklerin neler olduğunu belirteceğiz.

Ekonomik Ayıp: Satın alınan malın maddi değer ölçütünü düşüren ve kullanım alanını azaltan ayıp türüdür. Özellikle kullanım kılavuzunda yer alan detayların, üründe olmaması koşulunda görülmektedir.

Açık Ayıp: Satın alınan malın üzerinde gözle görülür şekilde hasar vb. unsurun varlığının olmasında, açık ayıp geçerlidir.

Hukuki Ayıp: Satın alınan malın üzerinde kırık, eksiklik vb. durumlar yoktur ama hukuki kaynaklardan dolayı malın kullanımı kısıtlanmıştır veya kullanım hakkı ortadan kaldırılmıştır.

Gizli Ayıp: Satın alınan malda ilk olarak tespit edilemeyen yani gözle görülmeyen, kullanım vb. durumlarda hasarın ortaya çıkması durumudur.

Tüketicinin Ayıplı Mal Hakları Nelerdir

Ayıplı mal çeşitleri kapsamını açıkladıktan sonra, bu durumla karşılaşan tüketicinin haklarından bahsedeceğiz. Tüketicinin ayıplı mal karşısındaki haklarını belirtecek olursak;

  • Satın alınan malın geri iade alınmasıyla birlikte sözleşmenin iptal edilmesi
  • Satın alınan maldaki ayıp oranında indirim yapılması
  • Satın alınan ve ayıplı olan malda aşırı masraf yoksa tüm masrafların satıcı tarafa ait olmasıyla tadilat yapılması
  • Satılan ayıplı malın, ayıpsız bir mal ile değişimin yapılması

Ayıplı maldan söz edilebilmesi için, satış süresinde alıcı tarafın bu durumu bilmiyor olması gerekir. Malda oluşan sakatlığın öncelikle bilinmesi durumunda, ilerleyen sürede hak talep edilemez. Ayıplı mala dair oluşan durumlarda satıcı ve alıcı aralarında yaptıkları anlaşma kurallarına göre sürecin sonlanmasını sağlayabilir. Taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa, tüketici haklarından faydalanılabilir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir