Anlaşmalı boşanma davasının şartları nelerdir? Sorunun yanıtını maddeler halinde açıklayacak olursak;
1 Yıl Evlilik Zorunluluğu: Taraflar evlilik birliğinde 1 yıllık süreyi doldurduktan sonra anlaşmalı boşanma davası açma hakkına sahip olur.
Boşanma Kabul Edilmeli: Her iki tarafta boşanmayı istemelidir. Eğer taraflardan biri boşanmayı istemezse, anlaşmalı boşanma davası kabul edilmez.
Boşanmanın Sonuçlarında Hem Fikir Olunmalı: Boşanmanın maddi ve manevi bazı sonuçları vardır. Örneğin; velayet hakkı, nafaka ödemesi, tazminat ödemesi, malların paylaşımı ve diğer talepler. Taraflar tüm taleplerde hem fikir olmalıdır. Hem fikir olunmayan durumlarda protokol imzalanamaz ve davada açılamaz.
Mahkemede Hazır Bulunulmalı: Taraflar, belirlenen tarihte ve saatte mahkemede hazır olmalıdır. Taraflar, protokolde yazılan unsurları kabul ettiklerini sözlü şekilde mahkemede de beyan etmelidir.
Anlaşmalı Boşanma Davası
Anlaşmalı boşanma davasının şartları tamamen yerine getirilmezse, dava sonuçlanmaz. Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için resmi işlemler başlatılmalıdır. Bahsedilen resmi işlemler; anlaşmalı boşanma davası protokolü ve anlaşmalı boşanma davası dilekçesi düzenlenir, taraflarca imzalanır. Bu evraklar eşliğinde yetkili ve görevli mahkemeye başvuru yapılarak davanın açılması talep edilir.
Dava resmi şekilde başlatıldıktan sonra, mahkeme günü ve saati belirlenir. Taraflar mahkeme saatinde hâkim karşısında hazır bulunurlar. Hâkim taraflara, protokolde yazılı ve imzalı olan tüm maddeleri tek tek yeniden belirtir, taraflarda maddeleri kabul edip etmediğini beyan eder. Eğer taraflar boşanmayı istediğini ve boşanmanın sonuçlarında anlaşma sağladığını sözlü şekilde beyan ederse, hâkim boşanmanın gerçekleşmesine karar verir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Olur
Anlaşmalı boşanma davasının şartları yerine getirilirse, boşanmanın gerçekleşmesine karar verilir. Fakat mahkeme öncesinde ya da mahkeme de veya mahkeme sonrası karar kesinleşinceye kadar, taraflardan biri protokol maddelerine itiraz ederse boşanma gerçekleşemez.
Anlaşmalı boşanmanın tam anlamıyla gerçekleşmesi için, mahkemenin vermiş olduğu kararın kesinlik kazanması gerekir. Anlaşmalı boşanma davası için mahkemeye giden taraflar, hâkime sözlü şekilde boşanmak istediklerini ve boşanmanın sonuçlarını protokolde belirtilen şekilde kabul ettiklerini beyan ederler. Bunun sonrasında hâkim boşanmanın gerçekleşmesine karar verir ve kesinleşme süresi beklenilir.
Beylikdüzü avukat olarak belirtmek isteriz ki; kesinleşme süresi ortalama iki haftadır. Bu süre mahkemede taraflara açıklanır. Kesinleşme süresi dolana kadar tarafların, boşanmaya veya boşanmanın sonuçlarına itiraz etme hakları vardır. Taraflardan biri itiraz hakkını kullanırsa, boşanma gerçekleşemez.